Leidse Bep


Leidse BepIs Leidse Bep een wijze vrouw of een raaskallend medium uit De Kooi, zoals Leidsch Dagbladcolumnist Jaap Visser haar enkele weken terug noemde? Hoewel ik niet in het bestaan van geesten geloof en bij het bovennatuurlijke grote vraagtekens heb, ben ik toch geneigd om te zeggen: het eerste. Wie een paar van haar tv-programma’s op TV West heeft gezien, moet vaststellen dat Bep zich niet primair bezighoudt met de doden, maar juist met de levenden.

Zij vertolkt Leidse gevoelensAl vaker heb ik het in blogs gehad over de ‘Leidenaars van oudsher’. Al eeuwen zijn deze mensen met de stad verbonden. Sommige families gaan terug tot voor het Beleg in 1572/3. Eigenlijk is het niet één groep. De meest opvallende Leidenaars van oudsher zijn de (nazaten van) het 19de-eeuwse lompenproletariaat, die hier en daar nog in Leiden-Noord, de Kooi en in de Zeeheldenbuurt te vinden zijn.

Wijze vrouw of raaskallend medium?Deze Leidenaars vragen niet genoeg aandacht voor zichzelf, en krijgen het ook niet van anderen. Ze leiden een huiselijk leven, hechten veel waarde aan familie en blijven het liefst in eigen kring.  Ze hebben geen welsprekende politici, schrijvers en geleerden, die kunnen zeggen wat zij denken en voelen. Hun preoccupaties komen daardoor niet genoeg in de openbaarheid, zelf mijn eigen krant schiet hierin tekort. Wie wil weten wat zij belangrijk vinden, moet zich richten tot hun zangers en hun media.

Van der Werfstraat, bijna geen slop meerHet is daarom belangrijk om te luisteren naar wat Leidse Bep zegt. En dit wat zij zei in de Oudejaarsbijlage van het Leidsch Dagblad. ,,Het lijkt alsof Leiden er goed voorstaat, met veel rijkdom en een stevig stadsbestuur. Maar dat is helemaal niet waar. Toen ik opgroeide in de Herensteeg was het daar nog een soort sloppenwijk. Nu is het juist verloederd door de rijken. Mensen leven langs elkaar heen. De Kooi is ook steeds minder een volksbuurt aan het worden. Bovendien is er meer stille armoede dan rijkdom in de stad.”

Maar hoe blij zijn ze in de Oranjestraat?Kortom, met de Leidenaars van oudsher gaat het niet goed. In de sloppenwijken kenden zij hun weg, in het rijke Leiden zijn zij vreemd. Vreemden in hun eigen stad. Onzichtbaar, met hun steeds stillere armoe. Daarmee slaat Bep de spijker op zijn kop, want dat is ook zo: Leiden verandert in hoog tempo. De vroegere arbeidersstad telt nu het hoogste aantal hoogopgeleiden van Nederland. Leiden wordt inderdaad rijk, en hoe kan Leiden-Noord nog een ‘volksbuurt’ zijn als eenderde van de woningen worden ingenomen door jonge afgestudeerden?

Naar wie luister je - naar de rechter of naar je oma?In de handen van Bep zijn de geesten gereedschappen. Ze zet ze  – althans op TV West – in voor het welzijn van de levenden. Om ze te helpen om te gaan met verdriet, dood en tegenslag of om ze op het juiste morele spoor te zetten of te houden. Wie zijn vrouw slaat, ik noem maar een voorbeeld, is misschien meer onder de indruk van een terechtwijziging van zijn dode oma dan van de rechter. Een kind dat in ‘de bovenwereld’ vrede vindt, kan een moeder misschien meer met haar lot verzoenen dan de psychotroost van een therapeute. Of die geesten werkelijk bestaan of niet, is niet zo belangrijk. Wie in geesten gelooft, moet rekening houden met wat zij willen.

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...

Informatie en Links

Doe mee door te reageren, te volgen wat anderen hebben te zeggen, of door van uw blog naar hier te linken.


Andere Berichten

Reacties van lezers

Beste Wilfred, ik zit met een probleem. Op 10 november heb ik een sessie met Leidse Beb alleen weet ik het adres van haar niet! Ik heb haar al verschillende keren gebeld maar ik krijg telkens zo’n bandje met haar stem dat ze het zo druk heeft. Kan jij mij aan het adres geven?

Beste Wilfred
Ook ik zou graag de contactgegevens hebben van Bep. Adres en telefoonnr. evt emailadres? Kun je mij daaraan helpen?

@ BJ Gröbe, Bep het medium. Lombokstraat 66. 2315 EP Leiden. 06-48771104